Απολογισμός δράσεων (Δεκέμβριος 2012 - Νοέμβριος 2013)

Τo ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από το 1990, σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Στα χρόνια λειτουργίας του έχει εργαστεί με συνέπεια και σεβασμό στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τους ανθρώπους και τους φορείς που συμβάλλουν στην προαγωγή της πρόληψης με την ευρεία της έννοια κι έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Το έργο του εξελίσσεται διαρκώς και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίζει και να συνδιαλέγεται με την κοινωνία.

Μέσα σε αυτήν τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι παρεμβάσεις και τα προγράμματα πρόληψης καθίστανται αναγκαία, περισσότερο ίσως από ποτέ άλλοτε, και, παρά τα προβλήματα υποχρηματοδότησης /υποστελέχωσης που αντιμετωπίσει σήμερα ο τομέας της πρόληψης, τα στελέχη των Κέντρων Πρόληψης συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, αντιστεκόμενα στις όποιες δυσκολίες.

Στο παραπάνω πλαίσιο,
οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2012 έως Νοέμβριος 2013 από την επιστημονική ομάδα του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου αφορούν τα ακόλουθα:
 
Επιμόρφωση Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 
 
 • Τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις, με θέμα: "Ασφαλή χρήση του διαδικτύου". Σε συνεργασία με στελέχη του προγράμματος "Κοινωφελούς εργασίας".
 • Δύο ενημερωτικές συναντήσεις, με θέματα: "Εφηβεία και εξαρτήσεις: Ο ρόλος της οικογένειας" και "Ρόλοι μέσα στην οικογένεια". Σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.
 • Μία ενημερωτική συνάντηση, με θέμα: "Προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και τρόποι διαχείρισής τους".
 • Ένα βιωματικό σεμινάριο, με θέμα: "Επικοινωνία στην οικογένεια".
 • Ένα βιωματικό σεμινάριο, με θέμα: "Βήματα για τη ζωή". Σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα".
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 
 
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:
 
 • Τέσσερις συναντήσεις πιλοτικού προγράμματος, με θέμα: "Αντιμετώπιση παιδικής επιθετικότητας", για δασκάλους 8 δημοτικών σχολείων. Σε συνεργασία με τις Σχολικές Συμβούλους Δημοτικής Εκπαίδευσης της 4ης, 5ης και 9ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.
 • Έντεκα επιμορφωτικές ημερίδες, με θέμα: "Δυναμική της Ομάδας: Βασικές αρχές και ζητήματα της εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη", για τους δασκάλους 25 δημοτικών σχολείων. Σε συνεργασία με τις Σχολικές Συμβούλους Δημοτικής Εκπαίδευσης της 3ης και 9ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.
 • Μία επιμορφωτική ημερίδα, με θέμα: "Δυναμική της Ομάδας: Βασικές αρχές και ζητήματα της εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη". Σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης της 5ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
 
 • Δύο βιωματικά σεμινάρια, με θέμα: "Διαχείριση συγκρούσεων μέσα στην τάξη". Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.
Εκπαίδευση Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:  
 
 • Τρεις ενημερωτικές συναντήσεις, για μαθητές Α' τάξης γυμνασίου και μία τρίωρη για μαθητές Στ’ τάξης δημοτικού, με θέμα: "Ασφαλή χρήση του διαδικτύου". Σε συνεργασία με στελέχη του προγράμματος "Κοινωφελούς εργασίας".
 • Μία ενημερωτική συνάντηση, για μαθητές Α’ τάξης λυκείου, με θέμα: "Εφηβεία και εικόνα εαυτού". Σε συνεργασία με στέλεχος του προγράμματος "Κοινωφελούς εργασίας".
 • Δύο ομάδες μαθητών Ε’ τάξης δημοτικού, με θέμα: "Πρόληψη της χρήσης αλκοόλ". Σε συνεργασία με ομάδα σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας - ΤΕΙ Κρήτης.
 • Τέσσερις ενημερωτικές συναντήσεις, για μαθητές Γ’ τάξης γυμνασίου, με θέμα: "Εξαρτησιογόνες Ουσίες".
 • Τρεις ενημερωτικές συναντήσεις, για μαθητές Ε' και Στ' τάξης δημοτικού, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης: α) Τριών Βαγιών, β) Νέας Αλικαρνασσού, γ) Αγίου Ιωάννη - Κνωσού, με θέμα: "Ασφαλή χρήση του διαδικτύου". Σε συνεργασία με στέλεχος του προγράμματος "Κοινωφελούς εργασίας".

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

 • Τρίωρη Ενημέρωση /Ευαισθητοποίηση σε Σπουδαστές ΣΕΥΠ (Κοινωνικής Εργασίας)σχετικά με θέματα πρόληψης.
 • Εκπαίδευση στο πλαίσιο Σπουδαστών Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (Κοινωνικής Εργασίας) Εργαστήρια Τ.Ε.Ι.
 • Πρακτική Σπουδαστών Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης.
 • Μία ομάδα παιδιών προσχολικής ηλικίας, με θέμα: "Βήματα για τη ζωή". Σε συνεργασία με ομάδα σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας - ΤΕΙ Κρήτης
Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς:
  
 • Προβολή δώδεκα κινηματογραφικών ταινιών, τις οποίες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν γονείς, εκπαιδευτικοί και νέοι, εκ των οποίων τις έξι, πέρα από το ευρύ κοινό, παρακολούθησαν προγραμματισμένα 2.073 μαθητές σχολείων του Νομού Ηρακλείου. Σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου, τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης. 
 • Ημερίδα Δικτύωσης Φορέων - Ευαισθητοποίησης για την "Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Σχολικού Εκφοβισμού". Σε συνεργασία με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε). Συμμετέχοντες: 1) Σχολικοί Σύμβουλοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, 2) Υπεύθυνοι των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, 3) Εκπρόσωποι του Κέντρου Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) Ν. Ηρακλείου, 4) Εκπρόσωποι του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Ηρακλείου, 5) Στελέχη του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου, 6) Εκπρόσωπος της Θεραπευτικής Μονάδας Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΘΜΦΑΕ - ΟΚΑΝΑ) Ηρακλείου, 7) Εκπρόσωπος της Συμβουλευτικής Μονάδας Εφήβων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) "Αριάδνη" Ηρακλείου, 8) Εκπρόσωπος του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής - Καινοτόμων Δράσεων - Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Δύο Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και 9) Εκπρόσωπος του "Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης" Ηρακλείου.
 • Συμμετοχή στις δράσεις της "Εβδομάδας Πρόληψης για το Αλκοόλ", μίας πρωτοβουλίας του Συλλόγου εξαρτημένων από το αλκοόλ "Επιστροφή". Σε συνεργασία με διάφορους φορείς, ως μία ελάχιστη παρέμβαση στην κοινωνία της πόλης μας αναφορικά με την  πρωτογενή πρόληψη της κατανάλωσης αλκοόλ.
 • Βιωματικό σεμινάριο, με θέμα: "Πρόληψη και Εθελοντισμός". Σε συνεργασία με το Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα".
 • Συμμετοχή στις δράσεις του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ: "Παιδεία και Αλληλεγγύη Χωρίς Διακρίσεις". Σε συνεργασία με την Επιτροπή Ενάντια στις Κοινωνικές Διακρίσεις, της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.
 • Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών: Μουσική εκδήλωση: "Όλοι μαζί στο ρυθμό της ζωής". Σε συνεργασία με τη μουσική ομάδα "11 & κάτι" του 11ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Παράλληλα, η Ομάδα Προαγωγής Υγείας, μία ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, λίγο πριν τη μουσική βραδιά, ενημέρωνε για σημαντικά θέματα υγείας, όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
 • Προβολή ταινίας: "Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση" ("La Educacion Prohibida"). Σημεία εστίασης: η ιστορία του σχολικού συστήματος, η εξουσία και δύναμη στα σχολεία, η αξιολόγηση και ο διαχωρισμός των μαθητών, η κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των οικογενειών.
 • Συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην καμπάνια ευαισθητοποίησης: "Ηράκλειο - Πόλη Χωρίς Σύνορα". Συνδιοργάνωση σειράς εκδηλώσεων (συναυλία,  έκθεση φωτογραφίας, προβολές ταινιών, συζητήσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, θεατρικό παιχνίδι κ.α.), ανοίγοντας ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ των πολιτών και της οργάνωσης για την αξία της αλληλεγγύης και της αμερόληπτης προσφοράς με κριτήριο μόνο την ανθρώπινη ανάγκη.
 • Παρέμβαση στη  ΣΕΑΠ - Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού Ηρακλείου. Συνάντηση ενημέρωσης, επιμόρφωσης και εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε μόνιμους αξιωματικούς και σε υποψήφιους έφεδρους αξιωματικούς, στο θέμα της πρόληψης - αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Σε συνεργασία με  το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.  
 • Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας Δήμου Ηρακλείου (Σεπτέμβριος 2012 - Φεβρουάριος 2013): Απασχόληση τεσσάρων νέων ανέργων επαγγελματιών, μετά από εκπαίδευση τους, με στόχο την ενίσχυση υλοποιούμενων από το ΚΕΣΑΝ Δράσεων.
Ατομικά ραντεβού:
 
 • Ατομικά ραντεβού με σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ.
 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης