Μικρό ιστορικό

  • 1989: Ο Δήμος Ηρακλείου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ. απόφ. 217/9.5.1989), ιδρύει υπό την αιγίδα του το "Κέντρο Συμβουλευτικής Αγωγής Νέων" (ΚΕ.Σ.Α.Ν.), "με άμεσο στόχο τον έλεγχο της εξάπλωσης των Ναρκωτικών και Τοξικών ουσιών και απώτερο σκοπό την παρέμβαση σε θέματα πρόληψης της ψυχικής υγείας Παιδιού - Εφήβου, της Κοινωνικοποίησης - Διαπαιδαγώγησης νέων πάνω σε κοινωνικούς προβληματισμούς και αποκατάστασης του φαινομένου της τοξικομανίας, καθώς και Συμβουλευτικής γονέων".
  • 1990: Ο Δήμος Ηρακλείου συνεργάζεται με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) για τη λειτουργία του ΚΕ.Σ.Α.Ν., καθώς και για την επιλογή και την εκπαίδευση των στελεχών του. Η διάρκεια της εκπαίδευσης των στελεχών του είναι εννέα μήνες.
  • 1990: Η λειτουργία του ΚΕ.Σ.Α.Ν. ξεκινάει επίσημα στις 2.7.1990. Γίνεται διερεύνηση του προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κρήτη, βάσει στοιχείων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και καταγραφή των δομών και υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ουσιοεξάρτηση. Ακολουθεί χαρτογράφηση του πληθυσμού στον οποίο απευθύνεται το ΚΕ.Σ.Α.Ν. (σχολεία, μαθητές, σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, κ.λπ.). 
  • 1995: Το ΚΕ.Σ.Α.Ν. συνεργάζεται στενά με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), από το ξεκίνημα της λειτουργίας του Οργανισμού, για την εκπαίδευση των στελεχών και την υλοποίηση βιωματικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
  • 2000: Το ΚΕ.Σ.Α.Ν. αναλαμβάνει το συντονισμό του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης Εξαρτήσεων και διοργανώνει την 4η Πανελλαδική Συνάντηση Φορέων Πρόληψης στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή τα δέκα χρόνια λειτουργίας του "10 χρόνια ΚΕ.Σ.Α.Ν.".
  • 2005: Το ΚΕ.Σ.Α.Ν., ως Τμήμα της Διεύθυνσης Κοινωνικών και Πολιτιστικών Λειτουργιών του Δήμου Ηρακλείου, γίνεται Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με την επωνυμία: "ΚΕ.Σ.Α.Ν. - Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ηρακλείου". Η Εταιρεία ελέγχεται οικονομικά και εποπτεύεται επιστημονικά από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.). 
  • 2011: Το ΚΕ.Σ.Α.Ν., όπως και το σύνολο των Κέντρων Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), σύμφωνα με το Νόμο 3966, ΦΕΚ Α' τ.118/24-5-2012, Άρθρο 58, αποκτά ένα νομοθετημένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και μετονομάζεται σε "ΚΕ.Σ.Α.Ν. - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου".

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης