Video Gallery

26 Ιουνίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Όλοι εμείς που δουλεύουμε στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων γνωρίζουμε καλά πως ο αγώνας ενάντια στις εξαρτήσεις δεν είναι υπόθεση μιας επετειακής ημέρας, αλλά καθημερινός και πως η πρόληψη είναι τρόπος ζωής που χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υγιές σχετίζεσθαι, στην παιδεία και την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και στην ενδυνάμωση του κατακερματισμένου κοινωνικού ιστού.

Αυτή τη χρονιά, με συμμάχους από το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας, τους νέους, φοιτητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Σχολής Επιστημών Υγείας, Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, σας καλούμε «ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ», αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των νέων και απαντώντας σ’ αυτές με τρυφερότητα, αγάπη και εμπιστοσύνη.

Δελτίο τύπου, εδώ

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος MOVERE: Ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα, που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, διοργανώνει διαδικτυακά εργαστήρια, με θέμα: «Ψυχική ενδυνάμωση νέων 18-30 ετών».

«ΚεΣΑΝ περάσει η ώρα εννέα, εμείς ΖΟΟΜάρουμε παρέα!»

Περισσότερες πληροφορίες:
https://moverekesan.wordpress.com/2020/11/15/psyxikh-endynamosh-neon-18-30-eton

Προτάσεις έγκυρης ενημέρωσης για τον Covid-19 και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού στις κατοικίες από το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες:
https://kesanstospitisou.wordpress.com

12η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «Πρόληψη: Επιστήμη και Τέχνη της Ζωής», Ηράκλειο Κρήτης, 6 – 9 Νοεμβρίου 2019
«MOVERE: Ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα, για μικρούς και μεγάλους» 

Ε. Δερμάτη, Ει. Στρατάκη, Σ. Περακάκη, Α. Κρουσταλλάκη, Ε. Βαβούρη, Α. Χρυσουλάκη, ΚΕΣΑΝ –  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Παρεμβάσεις πρόληψης στην ευρύτερη κοινότητα»

Περισσότερες πληροφορίες:
https://diktyoorg.wordpress.com/2019/12/09/movere-ena-programma-gia-ta-synaisthhmata-gia-mikrous-kai-megalous

«Οι γονείς είναι δύσκολο να συντονιστούν γι’ αυτό και είναι μια πρόκληση η οργάνωση των συναντήσεων που οργανώνουμε ως ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, με τίτλο «Γονείς…μαζί», προκειμένου μέσα από εφαρμοσμένες λύσεις και βιωματικές δράσεις να μπορέσουν να βρουν λύσεις για θέματα που είναι στην καθημερινότητά τους. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι περιμένουμε πολλά από τον εαυτό μας γι’ αυτό και απογοητευόμαστε στη συνέχεια. Έχει επίσης αλλάξει ο κοινωνικός ρόλος άνδρα και γυναίκας καθώς και των ορίων μεταξύ τους, που φτάνει ο ένας με τον άλλο σε σχέση με το παιδί. Έτσι βρίσκονται μετέωροι αφού πλέον δεν υπάρχει το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο»

«Σκάι» Κρήτης, εκπομπή «Πες το κι έτσι».

Συζητώντας για το MOVERE: Ένα πρόγραμμα για τα συναισθήματα, για μικρούς και μεγάλους στην εκπομπή «Live με την Αντιγόνη», στο TV Creta.

Το MOVERE είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για τα συναισθήματα που απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Σχεδιάστηκε από το ΚΕΣΑΝ – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ) και υλοποιείται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δήμου Ηρακλείου, στο πλαίσιο των δράσεων «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες: https://moverekesan.wordpress.com

Την περίοδο Φεβρουάριος - Απρίλιος 2019 διεξάγεται στη χώρα μας «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές - Έρευνα ESPAD 2019».
Την έρευνα διεξάγει το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ/ Ιατρική Σχολή Αθηνών), με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η έρευνα διεξάγεται στη χώρα μας από το 1984 (περισσότερα από 30 χρόνια), ενώ μετά το 1995 -ανά τετραετία- την ίδια έρευνα υλοποιούν ταυτόχρονα περισσότερες από 35 χώρες της Ευρώπης.
Σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (καπνός, οινοπνευματώδη, άλλες ουσίες), τη χρήση του διαδικτύου και τον στοιχηματισμό/ τζόγο, καθώς και ευρύτερα θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής των έφηβων - μαθητών (π.χ. οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο ελεύθερος χρόνος, η σχολική προσαρμογή και η ψυχολογική υγεία).

1-2 Ιουνίου 2018: Διαδραστικό διήμερο διασκέδασης και ψυχαγωγίας για Μικρούς και Μεγάλους, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Σκοπός της δράσης ήταν να πραγματοποιηθεί μία αλλιώτικη, διαφορετική συνάντηση Μικρών και Μεγάλων, όπου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια παιχνιδιού, τέχνης και δημιουργίας.

Μικροί και Μεγάλοι ζωγράφισαν, χόρεψαν, αυτοσχεδίασαν, έπαιξαν, ετοίμασαν πρωινό και φυσικά διασκέδασαν!

Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας.

Το διαδραστικό διήμερο του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης εντάσσεται στις δράσεις «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO.

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, που υλοποιεί το πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση "ESTIA", διοργάνωσαν ομάδα Αφγανών προσφύγων μαθητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, "Το Παιχνίδι μας ενώνει!", με σκοπό την ενίσχυση της ένταξης των μαθητών στο σχολείο και γενικά στο καινούργιο κοινωνικό περιβάλλον όπου διαβιούν.

Στις συναντήσεις της ομάδας οι μαθητές κατασκεύασαν ένα παραδοσιακό παιχνίδι της επιλογής τους από το Αφγανιστάν, το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν με τους συμμαθητές τους τόσο στο σχολείο όπου φοιτούν όσο και σε διάφορες δράσεις που θα διοργανώσει το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης στην κοινότητα.

Μέσα από την ομάδα, την κατασκευή και προβολή του παιχνιδιού, οι μαθητές θα καλλιεργήσουν δεξιότητες, θα απασχοληθούν δημιουργικά, θα συνεργαστούν, θα αναπτύξουν σχέσεις, θα παίξουν και θα διασκεδάσουν. Επιπλέον, θα καλλιεργήσουν αξίες, θα θυμηθούν στοιχεία του πολιτισμού τους, θα αποκτήσουν νέες γνώσεις γύρω από αυτόν και θα μεταδώσουν τα ιδιαίτερα στοιχεία της κουλτούρας τους στην πόλη του Ηρακλείου.

11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «ΣυμΠλέοντας, Ξαναχτίζουμε Κοινότητες», Ερμούπολη, Σύρος, 18 – 21 Οκτωβρίου 2017
«Εργασία με ομάδες μέσα στη σχολική τάξη: Η αποτίμηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Ηρακλείου» 

Σ. Περακάκη, Ει. Στρατάκη, ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης, Ελλάδα

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Χτίζοντας σχέση στη σχολική κοινότητα»

Περισσότερες πληροφορίες:
https://diktyoorg.wordpress.com/2017/11/06/ergasia-me-omades-mesa-sth-sxolikh-taxh-h-apotimhsh-enos-programmatos

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και λειτουργεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με σκοπό την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στην τοπική κοινότητα.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των πολιτών γενικά.

Απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση όλων για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους, Υπεύθυνους Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και Συλλόγους Διδασκόντων διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης