Video Gallery

11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «ΣυμΠλέοντας, Ξαναχτίζουμε Κοινότητες», Ερμούπολη, Σύρος, 18 – 21 Οκτωβρίου 2017
«Εργασία με ομάδες μέσα στη σχολική τάξη: Η αποτίμηση ενός προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Ηρακλείου» 

Σ. Περακάκη, Ει. Στρατάκη, ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης, Ελλάδα

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Χτίζοντας σχέση στη σχολική κοινότητα»

Περίληψη

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης συνεργάζεται στενά με την εκπαιδευτική κοινότητα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρίως στον τομέα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.

Η παρουσίασή μας αναφέρεται στο πρόγραμμα επιμόρφωσης 1392 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Δυναμική της Ομάδας: Βασικές αρχές και ζητήματα της εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη», που υλοποιήθηκε τη χρονική περίοδο 2012-2015, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους 8 Περιφερειών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η φιλοσοφία και το περιεχόμενο του επιμορφωτικού προγράμματος, με έμφαση στη σημασία της βιωματικής εκπαίδευσης ως απάντηση σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική υγεία των μαθητών (π.χ. καλλιέργεια προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, λειτουργική επικοινωνία, ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης κ.λπ.).

Στο δεύτερο μέρος εστιάζουμε στις απόψεις των ίδιων των εκπαιδευτικών, όπως προκύπτουν από τα φύλλα αξιολόγησης του προγράμματος (π.χ. εκπαιδευτικές ανάγκες, ζητήματα συνεργασίας - επικοινωνίας στη σχολική κοινότητα, προτάσεις - προοπτικές κ.λπ.).

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου Κρήτης, είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και λειτουργεί, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.), με σκοπό την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στην τοπική κοινότητα.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων, των γονέων, των εκπαιδευτικών και των πολιτών γενικά.

Απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση όλων για μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους, Υπεύθυνους Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων και Συλλόγους Διδασκόντων διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με Σχολικούς Συμβούλους και Υπεύθυνους Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια σε διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 
 

 

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Ανανέωσης της Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (κλικ εδώ), για την ενίσχυση του ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα των ενόπλων δυνάμεων, το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης σε συνεργασία με στρατιωτικές μονάδες του Νομού υλοποιεί προγράμματα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες του στρατού (διοικητές και υγειονομικό προσωπικό μονάδων) σε θέματα πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών.

Θεματολογία: 
1. Εθνική στρατηγική για τα ναρκωτικά. 2. Ο.ΚΑ.ΝΑ.: Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του. 3. Τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας στην Ελλάδα. 4. Αρχές και φιλοσοφία της πρωτογενούς πρόληψης για τις εξαρτήσεις. 5. Αιτιολογία της εξάρτησης - Το ψυχοκοινωνικό προφίλ του ατόμου με υψηλό κίνδυνο για ουσιοεξάρτηση. 6. Αρχές επικοινωνίας και προσέγγισης του τοξικοεξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του. 7. Ο ρόλος του επαγγελματία υγείας στην κινητοποίηση και παραπομπή των τοξικοεξαρτημένων.
 

Playlist: Εξαρτήσεις

Χρήσιμα βίντεο για την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε ενημερωτικές συναντήσεις.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, κλικ εδώ, και δείτε όλα τα προτεινόμενα βίντεο. 
 

Playlist: Διαδίκτυο

Χρήσιμα βίντεο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε ενημερωτικές συναντήσεις. 

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, κλικ εδώ, και δείτε όλα τα προτεινόμενα βίντεο. 

Χρήσιμα κανάλια:
SaferinternetGreece
SaferInternet4Kids Gr
SafeLineGr

Playlist: Αλκοόλ

Χρήσιμα βίντεο για την πρόληψη της χρήσης αλκοόλ, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε ενημερωτικές συναντήσεις. 

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, κλικ εδώ, και δείτε όλα τα προτεινόμενα βίντεο. 

Playlist: Κάπνισμα

Χρήσιμα βίντεο για την πρόληψη του καπνίσματος, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε ενημερωτικές συναντήσεις.

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο youtube, κλικ εδώ, και δείτε όλα τα προτεινόμενα βίντεο. 

Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα» και το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου σας προσκαλούν στη διημερίδα: «Έρως - Αντέρως: Η Τέχνη της συν -Ύπαρξης», 2017, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. 

Ελάτε να εμπνευστούμε, να αυτοσχεδιάσουμε, να δώσουμε χρώμα, εικόνα και φωνή στις αναπαραστάσεις του Έρωτα και του Αντέρωτα σήμερα. 

Είσοδος ελεύθερη!

Περισσότερες πληροφορίες: Έρως - Αντέρως: Συνάντηση στο Χρόνο και στις Τέχνες, 2017 «Η Τέχνη της συν - Ύπαρξης»

10η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, «Πρόληψη… Η ζωή μας αύριο», Ιωάννινα, 15 – 18 Οκτώβρη 2015
«Η αποδόμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων για τη διαφορετικότητα ως μέσο ενίσχυσης του ομαδικού πνεύματος στο σχολείο και την κοινότητα: το παράδειγμα των βιωματικών εργαστηρίων του ΚΕΣΑΝ»

Ει. Στρατάκη, ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Δήμου Ηρακλείου Κρήτης

Προφορική ανακοίνωση στην ενότητα: «Δημιουργώντας συνθήκες κοινότητας»

Περίληψη

Τα στερεότυπα για τη διαφορετικότητα που κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας (στα ΜΜΕ, στους χώρους εργασίας, στο σπίτι, στο σχολείο) καθορίζουν σημαντικά τη διαμόρφωση της ταυτότητας και τη συμπεριφορά των εφήβων. Η μη αποδοχή, η άγνοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η μη ανοχή και η έλλειψη σεβασμού απέναντι στον «διαφορετικό άλλο» (λόγω φυλής, εθνικότητας, θρησκείας, γλώσσας, πολιτισμικών διαφορών αλλά και λόγω σωματότυπου, χαρακτηριστικών εξωτερικής εμφάνισης, χαρακτήρα, ευφυΐας, αναπηρίας κλπ) οδηγεί σε συγκρούσεις, στη βία, στον εκφοβισμό, την απομόνωση,… φαινόμενα που μας απασχολούν ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.

Το θέμα των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων (ιδίως για την καταγωγή, το φύλο και τη διαφορετικότητα γενικά) αποτέλεσε μέρος πολλών βιωματικών εργαστηρίων του ΚΕΣΑΝ - την τελευταία διετία - που αφορούσαν τον σχολικό εκφοβισμό, τη βία, τις συγκρούσεις, τη δυναμική των ομάδων, το Κοινωνικό Σχολείο.

Τα εργαστήρια απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, σπουδαστές, γονείς, πολίτες και είχαν ως στόχο: α) τη διερεύνηση των κοινωνικών αναπαραστάσεων των συμμετεχόντων για τους «διαφορετικούς άλλους», β) την αποδόμηση και αποδυνάμωση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων (στρέφοντας το βλέμμα στο «πρόσωπο» και νοηματοδοτώντας θετικά το «διαφορετικό») και γ) την αναζήτηση τρόπων μεταφοράς της εμπειρίας στη σχολική κοινότητα, την οικογένεια, την κοινότητα…

Οι συμμετέχοντες προβληματίστηκαν ιδιαίτερα για τη δική τους οπτική απέναντι στη διαφορετικότητα, κυρίως όμως κατανόησαν πως η στάση μας απέναντι στον «διαφορετικό άλλο» καθορίζεται, σε σημαντικό βαθμό, από την αποδοχή των «διαφορετικών» πλευρών του εαυτού μας, από την αποδοχή του «ξένου» μέσα μας (Kristeva).

Τηλεοπτική εκπομπή για την ενδοσχολική βία.

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης