Απολογισμός Δράσεων (Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2020)

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από το 1990, σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.). 

Στα χρόνια λειτουργίας του έχει εργαστεί με συνέπεια και σεβασμό στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τους ανθρώπους και τους φορείς που συμβάλλουν στην προαγωγή της πρόληψης με την ευρεία της έννοια κι έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Το έργο του εξελίσσεται διαρκώς και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίζει και να συνδιαλέγεται με την κοινωνία.

Η φετινή χρονιά ήταν μια χρονιά πολύ διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Μας βρίσκει σε μια πρωτόγνωρη συνθήκη άμεσης απειλής της υγείας, άγχους, ανασφάλειας και αβεβαιότητας.  
Όσοι ασχολούνται με την Πρόληψη των Εξαρτήσεων γνωρίζουν καλά πως η καλύτερη απάντηση ενάντια στις σύγχρονες απειλές της ζωής είναι η ενίσχυση της έννοιας της «κοινότητας» σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας.

Με τον όρο κοινότητα εννοούμε την ουσιαστική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων στους χώρους όπου διαβιούν, εργάζονται, μαθαίνουν, διασκεδάζουν, περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους… Κοινότητα σημαίνει συνεργασία, αλληλοκατανόηση, αλληλοϋποστήριξη, σεβασμός, μοίρασμα και συμμετοχή. Η κοινότητα ενδυναμώνει ψυχικά και συμβάλλει στην ανθεκτικότητα μικρών και μεγάλων ώστε να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής.

Η μεγαλύτερη πρόκληση και το μεγάλο ζητούμενο αυτής της περιόδου (του Covid-19) ήταν -και εξακολουθεί να είναι φυσικά- η αναζήτηση νέων τρόπων σύστασης και ενδυνάμωσης των κοινοτήτων.

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί για εμάς στο ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, ένα καινούριο νόημα στο «υγειές σχετίζεσθαι», που προαπαιτεί νέα «όρια» - αποστάσεις, νέους κανόνες επικοινωνίας και μας οδηγεί στη διερεύνηση και υιοθέτηση νέων τρόπων «σύνδεσης» μεταξύ μας. 

Συνολικά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος έως Δεκέμβριος 2020 συνεργαστήκαμε με τουλάχιστον 1.455 άτομα: γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, νέους και πολίτες, που είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες και συνοδοιπόροι μας όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης.

Νοιώθουμε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους θερμά, μ' αυτήν την ευκαιρία.

 

Απολογισμός δράσεων (Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2020)

Α. Επιμόρφωση Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

48 συναντήσεις. 192 γονείς.

 • 02 Ομάδες Γονέων με παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας (3-12 ετών).
 • 02 Ομάδες Γονέων με παιδιά σε προεφηβεία - εφηβεία (10-18 ετών).
 • 01 Συνάντηση με Γονείς Εφήβων, με θέμα: "Διαχείριση Θυμού".
 • 04 Ενημερωτικές Συναντήσεις, με θέμα: "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο - Ο ρόλος του γονέα", σε γονείς μαθητών Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων και Α’ Γυμνασίου.
 • 09 Διαδικτυακές Διαδραστικές Ενημερωτικές Συναντήσεις Γονέων Μαθητών Δημοτικού, με θέμα: "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο - Ο ρόλος της οικογένειας".

Β. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Β.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

31 συναντήσεις. 286 εκπαιδευτικοί.

 • 02 Επιμορφωτικά Σεμινάρια Νηπιαγωγών, με θέμα: "Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των εκπαιδευτικών". 
 • 01 Επιμορφωτικό Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών, με θέμα: "Το μπαούλο του Καραγκιόζη. Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών ως εργαλείο βιωματικής μάθησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση".
 • 05 Ενδοσχολικές Επιμορφωτικές Ημερίδες, σε εκπαιδευτικούς της 7ης και της  9ης Ενότητας Κρήτης, με θέμα: "Συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των μαθητών: μέθοδοι και εργαλεία".
 • 01 Επιμορφωτικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης [MOVERE], με θέμα: "Ενισχύοντας τη συναισθηματική αυτορρύθμιση στη σχολική τάξη".
 • 04 Διαδικτυακά Διαδραστικά Επιμορφωτικά Σεμινάρια Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Στ’ τάξης, Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με θέμα: "Προετοιμάζοντας το ταξίδι της μετάβασης σε γνώριμα και άγνωστα τοπία: Η βαλίτσα μου".
 • 03 Διαδικτυακά Διαδραστικά Επιμορφωτικά Σεμινάρια Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης [MOVERE], με θέμα: "Συζητώντας για τα συναισθήματα …σε έναν κόσμο που αλλάζει".
 • 01 Διαδικτυακή Διαδραστική Ομάδα Νηπιαγωγών, με θέμα: "Ενδυνάμωση του ρόλου του νηπιαγωγού και διαχείριση της σχέσης με τους γονείς".

Β.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

4 συναντήσεις. 11 εκπαιδευτικοί.

 • 01 Διαδικτυακή Διαδραστική Ομάδα Καθηγητών, με θέμα: "Στα χρόνια της εφηβείας".

Γ. Εκπαίδευση Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Γ.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

39 συναντήσεις. 559 μαθητές.

 • 07  Βιωματικά Εργαστήρια [MOVERE], με θέμα: "Ο κύριος «Κενός»", σε μαθητές Α’ και Β’ τάξης Δημοτικών Σχολείων.
 • 07 Βιωματικά Εργαστήριο [MOVERE], με θέμα: "Θυμός… ένα μεγάλο παγόβουνο", σε μαθητές Γ’ και Δ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων.
 • 04 Βιωματικά Εργαστήρια [MOVERE], με θέμα: "Ο Γύρος του Κόσμου των Συναισθημάτων σε ένα παιχνίδι!", σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων.
 • 11 Ενημερωτικές Συναντήσεις, με θέμα: "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο", σε μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικών Σχολείων.
 • 05 Διαδικτυακές Διαδραστικές Ομάδες Μαθητών Δημοτικού, με θέμα: "Συζητάμε για την Υγεία …με αφορμή μια ταινία (Supa Modo)".

Γ.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

13 συναντήσεις. 242 μαθητές.

 • 02 Συναντήσεις σε καλλιτεχνική ομάδα εφήβων, με θέμα: "Άγχος και Εφηβεία".
 • 04 Ενημερωτικές Συναντήσεις, , με θέμα: "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο", σε μαθητές Α’ τάξης του Γυμνασίου.
 • 01 Βιωματικό Εργαστήριο [MOVERE], με θέμα: "Συζητώντας για τα συναισθήματα", σε μαθητές Γυμνασίου.
 • 03 Διαδικτυακές Διαδραστικές Ομάδες Μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου, με θέμα: "Συζητάμε για την Υγεία …με αφορμή μια ταινία (Supa Modo)".
 • 03 Διαδικτυακές Διαδραστικές Συναντήσεις σε Μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου, με θέμα: "Διαχείριση άγχους πανελλαδικών εξετάσεων εν μέσω πανδημίας".

Δ. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

91 φοιτητές.

 • Εκπαίδευση τριών (03) σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της εργαστηριακής τους άσκησης.
 • Εκπαίδευση μίας (01) μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος "Εφαρμοσμένη - Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη", των Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
 • 01 Διαδικτυακή Διαδραστική Συνάντηση σε Φοιτητές, για το έργο, τη δράση και τις προληπτικές παρεμβάσεις του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης, στο πλαίσιο του μαθήματος "Κοινωνική Πολιτική για ευάλωτες ομάδες". Σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας.

Ε. Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς

Ε.1. Παρεμβάσεις

29 συναντήσεις. 74 άτομα.

 • 03 Διαδικτυακά Διαδραστικά Εργαστήρια Ενηλίκων  [MOVERE], με θέμα: "Αλλαγές, άγχος, αγωνίες…".
 • 02 Διαδικτυακές Διαδραστικές Ομάδες Νέων [MOVERE], με θέμα: "Ψυχική ενδυνάμωση νέων 18-30 ετών".
 • 09 Δια Ζώσης Συναντήσεις και 06 Διαδικτυακές Διαδραστικές Συναντήσεις: Δημιουργικές κοινότητες: "Ενδυνάμωση της σχολικής ζωής μέσω της παρεμβατικής Τέχνης και της συμμετοχικής δράσης". Πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 36ου και 52ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου. Α’ ΦάσηΣυμμετοχικές εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους των σχολείων από     μικτές ομάδες μαθητών - δασκάλων - γονέων. Β’ Φάση«Καλλιεργώ και ΖΩγραφίΖΩ: το ταξίδι μιας ελπίδας που ριζώνει και απλώνει τα κλαδιά της στον κόσμο.
 • 01 Ενημερωτική Συνάντηση σε Επαγγελματίες Υγείας του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου), για το έργο, τη δράση και τις προληπτικές παρεμβάσεις του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης, στο πλαίσιο επιμορφωτικών συναντήσεων διεπιστημονικής ομάδας.
 • Δημιουργία - ενημέρωση πλατφόρμας "Κε-σαν …στο σπίτι σου!", με προτάσεις έγκυρης ενημέρωσης για τον Covid-19 και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου για τις ήμερες εγκλεισμού στο σπίτι.
 • Διαδικτυακό κάλεσμα για ιδέες, σε μορφή video, κειμένου ή εικόνας, για το πώς μπορούμε να παραμείνουμε δημιουργικοί "μένοντας σπίτι". "Μένουμε σπίτι… μένουμε δημιουργικοί!" [MOVERE].
 • Παρουσίαση των δράσεων του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης σε ΜΜΕ. Δύο (02) προσκλήσεις για παρουσίαση των δράσεων στην εκπομπή "Καλό Μεσημέρι", του Κρήτη TV.

Ε.2. Συνεργασίες με Φορείς της Τοπικής Κοινότητας

 • Συμμετοχή στην Επιστημονική και στην Οργανωτική Επιτροπή "Παρεμβάσεις Πρόληψης: Αλκοόλ και Νέοι", που συντονίζει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. 02 Συναντήσεις Εργασίας συμμετεχόντων φορέων, με στόχο τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, για τους Επαγγελματίες Υγείας όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης αλκοόλ στο μαθητικό πληθυσμό της χώρας. Συνεργαζόμενοι Φορείς: 7η ΥΠΕ, ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη", Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ, Σύλλογος Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή", Κοινωνική Υπηρεσία ΠαΓΝΗ, Ψυχιατρική Υπηρεσία ΠαΓΝΗ (02 Στελέχη Πρόληψης).
 • Συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή "Ηράκλειο, η πόλη που μαθαίνει", του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, που συντονίζει ο Δήμος Ηρακλείου - Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. 01 Συνάντηση Εργασίας συμμετεχόντων φορέων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό κριτηρίων επιλογής συνεργατών και δράσεων κατά την επόμενη διετία και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για δικτύωση και προβολή - προώθηση δράσεων Δια Βίου Μάθησης (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • 01 Διαδικτυακή Συνάντησης Εργασίας για οργάνωση - σχεδιασμό δράσεων με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου με παιδαγωγική και επιστημονική ευθύνη του ΠΕΚΕΣ Κρήτης (02 Στελέχη Πρόληψης).

Ε.3. Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, μιας μορφής σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο.
Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και σήμερα ένα (01) Στέλεχος του ΚΕΣΑΝ συμμετέχει στην οκταμελή Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου. Το τελευταίο έτος η συμβολή του ΚΕΣΑΝ στο Πανελλήνιο Δίκτυο αφορά τα παρακάτω: 

 • Ολομέλεια Πανελλήνιου Δικτύου: Συμμετοχή στη διοργάνωση (01 Στέλεχος Πρόληψης) και στις εργασίες (02 Στελέχη Πρόληψης) της τακτικής διαδικτυακής ολομέλειας.
 • Κοινωνική Δικτύωση: Διαχείριση - ενημέρωση: Ιστολογίου, Πλατφόρμας Wiki,  και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Youtube) (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • Πλατφόρμα Wiki: Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που προσφέρει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συμμετοχικών και αλληλεπιδραστικών διαδικασιών (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • Διερεύνηση αναγκών: Συμμετοχή στη διερεύνηση αναγκών των εργαζομένων σε Φορείς της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19.
 • Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση: Δημιουργία σελίδας με χρήσιμες πληροφορίες - υλικό - προτάσεις (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • Αξιολόγηση - Πρακτικά της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης "Πρόληψη: Επιστήμη και Τέχνη της Ζωής" (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • Συντονιστική Επιτροπή: Συμμετοχή σε 12 διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας (01 Στέλεχος Πρόληψης).

ΣΤ. Ατομικά ραντεβού

(12 άτομα, 27 ραντεβού)

 • Ατομικά ραντεβού με σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ..

Ζ. Πενταετής Προγραμματισμός Δράσεων ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης (2020-2025)

 • Σύνταξη και κατάθεση στον Τομέα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ του Πενταετούς Προγράμματος Πρόληψης του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές ποιότητας στην Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο) (02 Στελέχη Πρόληψης).

Η. Εκπαίδευση - Δια Βίου Μάθηση Στελεχών Πρόληψης

 • Συνεργασία για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και αναβάθμιση ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην πρόληψη. Την ομάδα εργασίας απαρτίζουν εκπρόσωποι από: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας ΟΚΑΝΑ, ΕΚΠΤΕΠΝ/ΕΠΙΨΥ, ΠΕΚΕΣ Κρήτης και ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου. Στόχοι: Α. Παραμετροποίηση της υπάρχουσας εκπαιδευτικής βάσης (moodle), έτσι ώστε να διευρυνθούν και να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες της (με υλοποίηση π.χ. webinars, κ.λπ.). Β. Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Γ. Συνεργασία Ο.ΚΑ.ΝΑ και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης στις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν στην εξ’ αποστάσεως εργασία τους με ομάδες και άτομα (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • Συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις ανταλλαγής καλών πρακτικών για στελέχη πρόληψης, με θέμα: "Η αξιοποίηση των εκφραστικών μέσων στις παρεμβάσεις πρόληψης. Το παράδειγμα της συνεργασίας στην κοινότητα, με εικαστικούς καλλιτέχνες", που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας ΟΚΑΝΑ. Παρουσίαση εργαστηρίου, με θέμα: "Εργαστήρι MOVERE: Ένα πρωτότυπο πιλοτικό πρόγραμμα για τα συναισθήματα για μικρούς και μεγάλους" (23 άτομα). 
 • Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: "Νευροβιολογία και Ψυχοφαρμακολογία της Εξάρτησης". Διοργάνωση: Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας Εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου και το Εργαστήριο Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης (02 Στελέχη Πρόληψης). 
 • Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο:  Inclusive training programme for youth -online course-: Comanity - A’ Community Animateur”. KETHEA, Athens (02 Στελέχη Πρόληψης). 
 • Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: "Εκπαίδευση για τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές ποιότητας στην Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο)". Διοργάνωση: Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ (02 Στελέχη Πρόληψης). 
 • Συμμετοχή σε διαδικτυακά Συνέδρια και Επιστημονικές Εκδηλώσεις (02 Στελέχη Πρόληψης).

Συνεργασίες

 • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
 • Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου.
 • ΠΕΚΕΣ Κρήτης.
 • Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου: 3ης Ενότητας Κρήτης ΠΕ60, 7ης Ενότητας Κρήτης ΠΕ70, 9ης Ενότητας Κρήτης ΠΕ70.
 • Υπεύθυνη Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Νηπιαγωγεία: 10ο, 29ο, 30 ο, 441ο, 43ο, 47ο 49ο 53ο, 71ο Ηρακλείου, 2ο, 3ο Αρκαλοχωρίου, 2ο, 3ο Αρχανών, 1ο, 2ο Αγίας Μαρίνας, 1ο Κρουσώνα, 1ο Μοιρών, Μεγάλης Βρύσης, Τεφελίου, Ροδομηλιάς.
 • Δημοτικά Σχολεία: 1ο, 2ο, 5ο, 6ο, 11ο, 12ο, 15ο, 18ο, 21ο, 25ο, 26ο, 28ο, 31ο, 33ο, 36ο, 37ο,41ο, 43ο, 44ο, 45ο, 46ο, 47ο, 49ο, 50ο, 52ο, 56ο Ηρακλείου, Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας, Ζάννειο Εκπαιδευτήριο , Αγίας Βαρβάρας, 1ο Αγίας Μαρίνας, Αγίας Πελαγίας, Αγίων Δέκα, Αξού, 1ο Αρκαλοχωρίου, 2ο Αρχανών, Ασημίου, Βασιλειών, 2ο Βουτών, Γουρνών, Επισκοπής, Ζαρού, Καμαρών, Καπαριανών, 1ο Μαλίων, Μεγάλης Βρύσης, Μεσοχωρίου, Μυρτίας, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Νέας Αλικαρνασσού, Πύργου, Ροδιάς, Τυλίσσου, 3ο Τυμπακίου, Χουδετσίου, Ψαρής Φοράδας.
 • Γυμνάσια: 1ο, 3 ο, 4ο, 6ο  Ηρακλείου, Αρκαλοχωρίου, Θραψανού, Καστελλίου, Νέας Αλικαρνασσού, Πρότυπο Γυμνάσιο, Τυμπακίου, Χερσονήσου.
 • Γενικά Λύκεια:  Μοχού, Πόμπιας, Τυμπακίου.
 • ΕΠΑΛ: 2ο Ηρακλείου.
 • Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα "Εφαρμοσμένη - Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη", των: Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • ΕΚΤΕΠΝ/ΕΠΙΨΥ.
 • Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας ΟΚΑΝΑ.
 • Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης.
 • 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.
 • ΚΕ.Θ.Ε.Α. "ΑΡΙΑΔΝΗ" Ηρακλείου.
 • Αλκοολογικό Ιατρείο Πα.Γ.Ν.Η.
 • Ψυχιατρική Κλινική Πα.Γ.Ν.Η.
 • Κοινωνική Υπηρεσία Πα.Γ.Ν.Η.
 • Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο).
 • Δήμος Ηρακλείου.
 • Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής  - Διεύθυνσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου.
 • Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Δήμου Ηρακλείου.
 • Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου.
 • Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
 • Θέατρο Σκιών Κρήτης.
 • Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
 • Νεανικό Πλάνο.
 • Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος".
 • Σύλλογος Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή".
 • The Tipping Point in Education.

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης