Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, διοργανώνουν βιωματικό σεμινάριο, με θέμα: "Εισαγωγή στο Θέατρο του Καταπιεσμένου και το Θέατρο Forum στην εκπαίδευση".
Το βιωματικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εξής ημερομηνίες και ώρες:
- Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, 17:30-21:30
- Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, 17:30-21:30
- Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, 17:30-19:30
(Προσέλευση 10’ πριν την έναρξη)
Εμψύχωση:
Χριστίνα Ζώνιου, Νίκος Γκόβας
Τόπος διεξαγωγής:
Εσπερινό Γυμνάσιο Ηρακλείου: Λεωφόρος Δημοκρατίας 1
Συμμετοχή:
Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων είναι ελεύθερη!
Στόχος του σεμιναρίου:
Το σεμινάριο είναι εισαγωγικό στα βασικά στοιχεία του Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ), με βάση τις διδασκαλίες και τα γραπτά του ιδρυτή του Αουγκούστο Μποάλ. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί και η εμπειρία από την εφαρμογή των τεχνικών του ΘτΚ, κυρίως το Θέατρο Φόρουμ στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, μέσα από τα προγράμματα που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση από το 2000.
Σε ποιους/ποιες απευθύνεται:
Στο σεμινάριο καλούνται να πάρουν μέρος τα μέλη, οι φίλοι/φίλες του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και όλοι όσοι/ες ενδιαφέρονται να σχεδιάσουν ανάλογα προγράμματα πάνω σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα στο πλαίσιο του ΠΔΘΕ ή να αξιοποιήσουν ανάλογες τεχνικές στο σχολείο (εκπαιδευτικοί, θεατροπαιδαγωγοί, εμψυχωτές/ριες κοινωνικών ομάδων κ.λπ.).
Τι να φέρουμε:
Το σεμινάριο είναι βιωματικό και οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες θα πρέπει να φέρουν κέφι για παιχνίδι και άνετα ρούχα και παπούτσια κατάλληλα για κινητικές ασκήσεις.
Διαδικασία αιτήσεων:
Το σεμινάριο προσφέρεται δωρεάν. Οι θέσεις είναι περιορισμένες λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου.
Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και σε περίπτωση πολλών αιτήσεων θα γίνει κλήρωση.
Οι ενδιαφερόμενες/ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν τη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΕΔΩ
μέχρι 28 Ιανουαρίου 2023 και θα λάβουν απάντηση την επομένη ημέρα.
Οργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση -τοπικός σύνδεσμος Ηρακλείου-Λασιθίου
Συνεργασία - Στήριξη:
ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ)
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα
Πληροφορίες:
Έλενα Φανιουδάκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 6971872687, e-mail: faniou0@gmail.com
Βιογραφικά εμψυχωτών:
Η Χριστίνα Ζώνιου διδάσκει Υποκριτική, Σκηνική Πρακτική και Κοινωνικό Θέατρο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο ως μέλος ΕΕΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το 2005. Το ακαδημαϊκό έτος 2018/2019 δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Ρώμης. Έχει δουλέψει επίσης ως σκηνοθέτρια, δραματολόγος/δραματουργός, καθηγήτρια υποκριτικής και εμψυχώτρια εφαρμοσμένου θεάτρου στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ινδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Γερμανία. Υπήρξε πρόεδρος του ΔΣ και ταμίας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, με το οποίο συνεργάζεται στενά ως μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», σύμβουλος εκπαίδευσης του προγράμματος "κι αν ήσουν εσύ;" κ.ά. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον περιλαμβάνει τις σύγχρονες προσεγγίσεις στη σκηνοθεσία, την υποκριτική και τη δραματουργία, την εκπαίδευση ηθοποιών, τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση, το εφαρμοσμένο/κοινωνικό θέατρο και το Θέατρο του Καταπιεσμένου, συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά έργα με σχετικά αντικείμενα και δημοσιεύει μελέτες, βιβλία και άρθρα. Έχει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές θεάτρου, με εξειδίκευση στη σύγχρονη θεατρική πρακτική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997), στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1998) και τη δραματική σχολή LaboratorioNove στη Φλωρεντία (2002). Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2016) με θέμα την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας των εκπαιδευτικών μέσω του Θεάτρου του Καταπιεσμένου. Συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό και διεθνές κίνημα Θεάτρου του Καταπιεσμένου ως μέλος και εμψυχώτρια ομάδων.
Ο Νίκος Γκόβας είναι παιδαγωγός θεάτρου και εκπαιδευτής ενηλίκων, με μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση ομάδων. Σπούδασε μαθηματικά, θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα, στην Αγγλία και στην Αυστραλία και έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, μουσικός, σκηνοθέτης και εμψυχωτής νεανικών θεατρικών εργαστηρίων με Δημοτικά Θέατρα, ΔΗΠΕΘΕ, Πανεπιστήμια και ανεξάρτητες ομάδες. Το 1994 ιδρύει στο Λονδίνο το Theatre Lab Company (Hellenic FoundationAward 1997) και σκηνοθετεί τις παραστάσεις του μέχρι το 1998 (European Festival of Theatre in CamdenLondon, Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική Άνοιξη» στη Θεσσαλονίκη, κ.α.). Ως Υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής (1998- 2014) αναπτύσσει τοπικά πολιτιστικά δίκτυα με έμφαση το θέατρο, τα οπτικοακουστικά (φωτογραφία, κινηματογράφος), τη λογοτεχνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.α. Ιδρυτής και εκδότης (2001-2021) του περιοδικού «Εκπαίδευση & Θέατρο», μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Research in Drama Education (RiDE) (2011-2017). Ιδρυτής και πρόεδρος (1998- 2008) της επιστημονικής ένωσης «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση». Από το 2015 συντονίζει το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σκηνοθέτης και εμψυχωτής από το 2000 στο πρόγραμμα «Διαφυγές: ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα- παράσταση θεάτρου φόρουμ για σχολεία για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη». Εμψυχωτής στα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών Θεάτρου Φόρουμ. Έχει γράψει, συγγράψει και επιμεληθεί πολλά βιβλία και άρθρα για το θέατρο στην εκπαίδευση