Ολοκλήρωση Πανελλήνιας Έρευνας ESPAD - 2019

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Πανελλήνια έρευνα στο σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές - Έρευνα ESPAD 2019» (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα 3.500 μαθητών. 

Η έρευνα διεξάγεται στη χώρα μας από το 1984 (περισσότερα από 30 χρόνια), ενώ μετά το 1995 -ανά τετραετία- την ίδια έρευνα υλοποιούν ταυτόχρονα περισσότερες από 35 χώρες της Ευρώπης, σε τυχαία επιλεγμένο δείγμα 100.000 μαθητών. 

Σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (καπνός, οινοπνευματώδη, άλλες ουσίες), τη χρήση του διαδικτύου και τον στοιχηματισμό/ τζόγο, καθώς και ευρύτερα θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής των έφηβων - μαθητών (π.χ. οι διαπροσωπικές σχέσεις, ο ελεύθερος χρόνος, η σχολική προσαρμογή και η ψυχολογική υγεία).

Στην Ελλάδα την έρευνα διεξήγε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών & Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ/ Ιατρική Σχολή Αθηνών), με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του ΟΚΑΝΑ/ Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, στο Νομό Ηρακλείου συμμετείχαν 7 Γενικά Λύκεια/ ΕΠΑΛ, με τυχαίο επιλεγμένο δείγμα 413 μαθητών και την ευθύνη οργάνωσης της έρευνας και χορήγησης - συλλογής των ερωτηματολογίων είχε το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις Διευθύνσεις των σχολείων και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, τους γονείς και, φυσικά, τους ίδιους τους μαθητές για την άψογη συνεργασία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν σε ένα χρόνο περίπου σε στατιστική μορφή για το σύνολο της χώρας και ανά περιφέρεια και νομό (όχι ανά πόλη, δήμο, σχολείο ή τμήμα ξεχωριστά).

Στο Νομό Ηρακλείου θα δημοσιοποιηθούν από το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, με τη συνεργασία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), προσεγγίζοντας όλους τους άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενους επιστήμονες, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης