Πανελλήνια έρευνα: "Ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια και την εξάρτηση από αυτά στον ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό της χώρας" (2013)

Η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών - "Αιγινήτειο" Νοσοκομείο έχει αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνητικού προγράμματος, με αντικείμενο την "Ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια και την εξάρτηση από αυτά στον ενήλικο και εφηβικό πληθυσμό της χώρας"

Στο πλαίσιο του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος έχει σχεδιαστεί η διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας αποτύπωσης του φαινομένου. Τμήμα αυτής της έρευνας θα διεξαχθεί με επιτόπιες συνεντεύξεις σε πρακτορεία του ΟΠΑΠ, σε διάφορες πόλεις ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα, στις πόλεις ερευνητικού ενδιαφέροντος έχει επιλεγεί αριθμός πρακτορείων, για τα οποία προβλέπεται η χορήγηση 60 ερωτηματολογίων για το καθένα από αυτά.

Με πρόταση της Προέδρου του ΟΚΑΝΑ κας Μ. Μαλλιώρη, που μετέχει στην επιστημονική ομάδα του έργου, η διεξαγωγή της έρευνας (χορήγηση ερωτηματολογίων) σε πόλεις της περιφέρειας θα μπορούσε να γίνει από στελέχη των κατά τόπους Κέντρων Πρόληψης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το σκέλος της έρευνας που αφορά την εξάρτηση από τυχερά παιγνίδια, σχετίζεται με το αντικείμενο των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία, ο "παθολογικός τζόγος" είναι ένα είδος συμπεριφορικού εθισμού, όπου το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς αυτή τον κάνει να αισθάνεται όμορφα. Σε επίπεδο φυσιολογίας, οι συμπεριφορικοί εθισμοί έχουν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας με τον εθισμό σε ουσίες και σχετίζονται με τον κλασσικό μηχανισμό ερεθίσματος και ανταμοιβής.

Ειδικότερα, στο Νομό Ηρακλείου η διεξαγωγή της έρευνας θα γίνει με τη συμβολή των στελεχών του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης.
 

Activities: 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης