Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (HBSC/WHO - 2010)

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε στην έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ερευνητικού Προγράμματος Health Behaviour in School aged Children (Π.Ο.Υ. / HBSC 2010), που υλοποίησε το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.)

Η Πανελλήνια έρευνα στους μαθητές εφηβικής ηλικίας για συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία (Έρευνα HBSC/WHO) έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μία έγκυρη πηγή πληροφοριών για τα θέματα της εφηβείας, η οποία προσφέρει πολύτιμες κατευθύνσεις στον τομέα της πρόληψης, σε επαγγελματίες, πολιτικούς, γονείς, ενώ βοηθά να κατανοηθούν καλύτερα οι αλλαγές στον τρόπο ζωής των νέων μέσα στο πλαίσιο του συνεχώς μεταβαλλόμενου κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν.

Στόχοι της έρευνας:
Η έρευνα μελέτησε τους σημαντικότερους τομείς της ζωής των εφήβων, όπως την οικογένεια, το σχολείο, τις φιλικές σχέσεις, τις ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο. Εξέτασε, επίσης, τις συνήθειες και συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία, όπως τις συνήθειες διατροφής και σωματικής άσκησης, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, τη βία στο σχολείο, τα ατυχήματα, την παχυσαρκία.

Μεθοδολογία:
Στην έρευνα συμμετείχε αντιπροσωπευτικό δείγμα περίπου 4.500 μαθητών, ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη χρήση ανώνυμου, αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου, που χορηγήθηκε μέσα στην τάξη, χωρίς την παρουσία εκπαιδευτικού. Η συμμετοχή των σχολείων και των μαθητών στην έρευνα ήταν προαιρετική.  

Η έρευνα, η οπόια πραγματοποιήθηκε παράλληλα σε 400 σχολεία 40 χωρών της Ευρώτης και της Αμερικής, υλοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα και σχολείων του Νομού Ηρακλείου, κατά το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος - Μάρτιος 2010. 

Αποτελέσματα έρευνας:
Για να μεταβείτε στα αποτελέσματα της έρευνας (κλικ εδώ).
 

Activities: 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης