«Προετοιμάζοντας το ταξίδι της μετάβασης σε γνώριμα και άγνωστα τοπία: Η βαλίτσα μου»

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με τη Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου της 7ης Ενότητας Κρήτης ΠΕ70 προγραμματίζουν τη διεξαγωγή διαδικτυακού εργαστηρίου, με θέμα: «Προετοιμάζοντας το ταξίδι της μετάβασης σε γνώριμα και άγνωστα τοπία: Η βαλίτσα μου», για εκπαιδευτικούς Στ’ τάξης της 7ης Ενότητας Κρήτης ΠΕ70

Σκοποί του εργαστηρίου:

 1. Η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για θέματα που σχετίζονται με τη μετάβαση, το πέρασμα από μια γνωστή κατάσταση σε μια άλλη, άγνωστη.
 2. Η αναγνώριση - έκφραση των δύσκολων συναισθημάτων που συνοδεύουν τέτοιες αλλαγές και η αξιοποίησή τους ως οδηγούς - συμμάχους.
 3. Η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών τους, μέσα από την προετοιμασία τους για μετάβαση στη νέα εκπαιδευτική βαθμίδα. 

Στόχοι του εργαστηρίου:

 1. Να λάβουν οι εκπαιδευτικοί επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για τα συναισθήματα, το ρόλο και τη λειτουργία τους.
 2. Να μοιραστούν σε ασφαλές πλαίσιο σκέψεις, προβληματισμούς, συναισθήματα και αγωνίες για τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε.
 3. Να ενισχύσουν την ικανότητα αναστοχασμού πάνω στις προσωπικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις και ιδιαίτερα σήμερα, σε μία περίοδο αβεβαιότητας, μεταβάσεων και αλλαγών.
 4. Να έρθουν σε επαφή με εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας, έκφρασης και ψυχικής ενδυνάμωσης, στηριζόμενοι στις προσωπικές τους δεξιότητες - αποθέματα.
 5. Να εντοπίσουν τα «θετικά» των διαδικασιών μετάβασης.
 6. Να έρθουν σε επαφή με χρήσιμα εργαλεία - υλικά, η εφαρμογή των οποίων θα συντελέσει στην ενίσχυση της ικανότητας των μαθητών για αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων τους, στοιχεία που συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ψυχικής τους ανθεκτικότητας.

Σημείωση: Τα υλικά είναι προσαρμοσμένα να χρησιμοποιηθούν και σε συνθήκες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. 

«Χώρος» διεξαγωγής:

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην  πλατφόρμα Cisco Webex Meetings. Για τη συμμετοχή σας αρκεί μόνο να «κλικάρετε» από τον υπολογιστή ή από το κινητό σας (απαιτείται μικρόφωνο και κάμερα) στο σύνδεσμο - πρόσκληση συμμετοχής, που θα σας αποσταλεί με e-mail, τουλάχιστον δέκα λεπτά πριν από την ώρα έναρξης κάθε συνάντησης.

Μέθοδος διεξαγωγής:

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί με την προσαρμογή τεχνικών επιμόρφωσης ενηλίκων και ενεργητικών μορφών μάθησης στο περιβάλλον της πλατφόρμας.
Για τις ανάγκες του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν δίπλα τους υλικά, όπως:

 1. Μολύβι ή/και στυλό.
 2. Πολύχρωμους μαρκαδόρους ή/και χρώματα. 
 3. Λευκές κόλλες Α4.

Επιμορφωτές:

Η επιμορφωτική ομάδα συγκροτείται από Στελέχη του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ) και τη ΣΕΕ ΠΕ 70.

Ομάδα στόχος: 

Η πρόσκληση απευθύνεται στους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς της Στ' τάξης όλων των ειδικοτήτων των Δημοτικών Σχολείων της 7ης Ενότητας Κρήτης ΠΕ70 κατά προτεραιότητα ή εφόσον υπάρξουν κενές θέσεις και σε οποιονδήποτε άλλον εκπαιδευτικό επιθυμεί να συμμετέχει.  

Ημερομηνίες - ώρες συναντήσεων:

Το εργαστήριο περιλαμβάνει δύο συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 4 ωρών, ως εξής: 
1η Συνάντηση: Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020, ώρα: 19:00-21:00
2η Συνάντηση: Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020, ώρα: 19:00-21:00  

  Διαδικασία συμμετοχής:

  Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική, αλλά δεσμευτική για τους ενδιαφερόμενους και για τα δύο εργαστήρια (οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν διαθεσιμότητα συμμετοχής και στις δύο συναντήσεις).
  Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα συμμετοχής έως τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020.  
  Μετά την πραγματοποίηση της εγγραφής τους θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες στο προσωπικό τους e-mail από τις υπεύθυνες του εργαστηρίου. 

  Φόρμα συμμετοχής: https://forms.gle/SuubpFbKn57WjNd27

  Οδηγίες διαδικτυακών συναντήσεων [εδώ]

  Κριτήρια επιλογής συμμετεχόντων: 

  Λόγω της εργαστηριακής  μορφής,  ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι  περιορισμένος. Έτσι, σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με κριτήρια: α. την τάξη διδασκαλίας (προηγούνται οι εκπαιδευτικοί της Στ΄τάξης), β. την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής φόρμας.

  Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν για τη δυνατότητα συμμετοχής τους. 

  Νέα - Ανακοινώσεις

  Βρείτε μας στο facebook

  Εγγραφείτε στο newsletter μας

  Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

  * Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

  σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης