"Στα χρόνια της εφηβείας"

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν διαδικτυακό σεμινάριο διάρκειας οκτώ (8) ωρών με τίτλο: "Στα χρόνια της εφηβείας", για το σχολικό έτος 2020-2021, με συντονίστριες τα Στελέχη Πρόληψης του ΚΕΣΑΝ: Ειρήνη Στρατάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΕΣΑΝ, Msc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία και Σοφία Περακάκη, Κοινωνική Λειτουργό, MEd Εκπαίδευση Ενηλίκων.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε δεκαέξι (16) εκπαιδευτικούς των σχολείων της Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου, οι οποίοι θα επιμορφωθούν σε θέματα της εφηβείας, ώστε να εργαστούν με ομάδες μαθητών σε αντίστοιχα θεματικά πεδία, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας (κατά προτεραιότητα) ή άλλων Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, δεκτές θα γίνονται οι αιτήσεις όσων δεν έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχες επιμορφωτικές δράσεις του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης στο παρελθόν.
Η παρακολούθηση του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι υποχρεωτική και αφορά σε όλη τη διάρκεια υλοποίησής του
.
Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτήσεων το σεμινάριο ενδέχεται να επαναληφθεί.

To σεμινάριο θα υλοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom και θα αφορά σε τέσσερις (4) διαδικτυακές συναντήσεις, ανά δύο εβδομάδες (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2020) ως εξής:

  • Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 18:00-20:00, με θέμα: "Επικοινωνία - Ο ρόλος των συναισθημάτων".

  • Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα: 18:00-20:00, με θέμα: "Αλλαγές, σχέσεις, αξίες".

  • Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα: 18:00-20:00, με θέμα: "Αρνητική συμπεριφορά και εξαρτήσεις".

  • Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα: 18:00-20:00, με θέμα: "Ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων".

Περιγραφή Σεμιναρίου: "Στα χρόνια της εφηβείας"

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τα θέματα και τις πιθανές δυσκολίες των μαθητών που σχετίζονται με την περίοδο της εφηβείας, καθώς και η εξοικείωσή τους με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης αυτών των θεμάτων, με απώτερο στόχο την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων μαθητών.

Στόχοι του σεμιναρίου:

Σε επίπεδο γνώσεων: Να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την εφηβεία, όπως οι αλλαγές που συντελούνται σε όλα τα πεδία της ύπαρξης, οι δυσκολίες στις σχέσεις, την επικοινωνία, οι αρνητικές συμπεριφορές (π.χ. εξαρτήσεις) κ.ά.

Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν οι εκπαιδευτικοί τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την ικανότητά τους για επικοινωνία, να ασκηθούν στη συνεργασία, μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, ασφάλειας, κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να αναγνωρίσουν τη  στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντι στη διαφορετικότητα, δημιουργώντας σχέσεις με τους «διαφορετικούς άλλους».

Σε επίπεδο στάσεων: Να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί ποικίλα εκφραστικά μέσα κατά την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές, να βλέπουν τους μαθητές ως πρόσωπα και να φροντίσουν το συναισθηματικό κλίμα της ομάδας τους. Να συνδέσουν τις προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές με την ευθύνη τους για τη διαχείριση των προβλημάτων της εφηβείας, που σχετίζονται με όλο το φάσμα των αρνητικών συμπεριφορών -ιδιαίτερα των εξαρτήσεων- στο σχολικό περιβάλλον.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο https://forms.gle/tt1M2s5NFfKERtLm8  έως και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020.
Τα ονόματα των συμμετεχόντων/ουσων εκπαιδευτικών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 και θα σταλούν στα e-mails των σχολείων.
Οι συμμετέχοντες/ουσες θα ενημερωθούν στο προσωπικό τους e-mail για την ηλεκτρονική διεύθυνση και τους κωδικούς πρόσβασης στη διαδικτυακή πλατφόρμα των συναντήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 2810.333.778  ή/και 6971899843 (Α. Ζαχαράτου, Υπεύθυνη ΣΔ) και 2810.333.768 (Ε. Κοντουδάκη, Γραμματεία ΣΔ).

Οδηγίες διαδικτυακών συναντήσεων [εδώ]

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης