«Συζητάμε για την Υγεία ...με αφορμή μια ταινία»

Ψυχαγωγία και εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως για τους νέους και όλη την οικογένεια. 

Πληροφορίες

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου Κρήτης (Κ.Π. ΟΚΑΝΑ), σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Νεανικό Πλάνο στηρίζουν τα παιδιά και τους νέους (αλλά και όλη την οικογένεια) σε αυτές τις δύσκολες μέρες του περιορισμού τους στις κατοικίες τους, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αξιοποιώντας για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς τη μοναδική Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την Τέχνη ως καινοτόμο μέσο, προκειμένου τα παιδιά και οι νέοι:

1. Να ασχοληθούν στον ελεύθερο τους χρόνο με τον κινηματογράφο, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.
2. Να παρακολουθήσουν (έστω και από τους υπολογιστές τους) μια πολυβραβευμένη ταινία.
3. Να εξωτερικεύσουν τα αισθήματά τους για το παγκόσμιο θέμα αυτής της περιόδου.

- - - - - - - - - -

Αναλυτικότερα:

Βλέπουμε και κάνουμε συζήτηση γύρω την πολυβραβευμένη ταινία «Supa Modo» του Likarion Wainaina (Μυθοπλασία, 74 λεπτά, Κένυα - Γερμανία, 2018), η οποία πραγματεύεται το επίκαιρο ζήτημα της νόσου και της υγείας και του ρόλου της κοινότητας στο ξεπέρασμα του στίγματος και του πένθους.

Η ταινία έλαβε πάνω από 50 διεθνή βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) για την Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για παιδιά και νέους του 2018, ενώ ήταν η υποψηφιότητα της Κένυας για τα Όσκαρ Ξένης Ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Απευθύνεται κυρίως στις ηλικίες 9-18 ετών και σε όλη την οικογένεια, θίγοντας μια πληθώρα θεμάτων, όπως η οικογένεια, η υγεία, η διαφορετικότητα, τα δικαιώματα του παιδιού, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η αλληλεγγύη και η κοινότητα, η παιδική φιλία, η κοινωνική χρησιμότητα του κινηματογράφου.

Σύνοψη ταινίας: Η 9χρονη Τζο λατρεύει τις ταινίες δράσης και ονειρεύεται να γίνει υπερηρωίδα. Η μεγαλύτερή της επιθυμία είναι να γυρίσει μια ταινία και να πρωταγωνιστήσει σ’ αυτήν. Στη φαντασία της ξεχνάει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ασθένειάς της. Όταν η αδερφή της αγανακτεί, βλέποντας το εύθυμο κορίτσι να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του απομένει ξαπλωμένο στο κρεβάτι, ενθαρρύνει την Τζο να πιστέψει στις μαγικές της δυνάμεις και πείθει όλους τους συγχωριανούς να την βοηθήσουν να πραγματοποιήσει το όνειρό της.

Trailer ταινίας: https://www.youtube.com/watch?v=G7ToKioHCoU

 

Με αφορμή την ταινία συζητάμε για τη δύσκολη αυτή για όλους μας περίοδο, λόγω της πανδημίας, του φόβου/ανασφάλειας για την υγεία και του εγκλεισμού μας στο σπίτι και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα στην ευρύτερη τοπική κοινότητα (π.χ. παππού - γιαγιά, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς, πρόσωπα που κατέχουν μια θέση ευθύνης κ.λπ.)

Τα μηνύματα των παιδιών ανεβαίνουν στην πλατφόρμα "Κε-σαν ...στο σπίτι σου" [εδώ] και στη σελίδα του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης στο Facebook [εδώ]

- - - - - - - - - -

Η δράση περιλαμβάνει τρία στάδια (σε διαφορετικές ημέρες):

1. Βιντεοκλήση γνωριμίας των παιδιών/νέων με τη συντονίστρια, κ. Σοφία Περακάκη, Κοινωνική Λειτουργό ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου.
2. Παρακολούθηση της ταινίας «Supa Modo».
3. Βιντεοκλήση συζήτησης των παιδιών/νέων με τη συντονίστρια.

Σημείωση: Για τη βιντεοκλήση και την παρακολούθηση της ταινίας δε χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου ειδικού προγράμματος.

- - - - - - - - - -

Βήματα/Διαδικασία συμμετοχής στη δράση:

1. Ο γονέας/κηδεμόνας συμπληρώνει την ειδική φόρμα - αίτηση συμμετοχής για το παιδί του.

2. Η συντονίστρια σχηματίζει μικρές ομάδες (των 10 ατόμων), με βάση τις ηλικίες των παιδιών/νέων.

3. Η συντονίστρια στέλνει e-mail και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον γονέα/κηδεμόνα (όταν σχηματιστεί η ομάδα των 10 ατόμων), προκειμένου να τον ενημερώσει για την ακριβή ημερομηνία, ώρα και τον τρόπο της πρώτης βιντεοκλήσης των μελών της μικρής ομάδας που συμμετέχει το παιδί του. (Η ημερομηνία και ώρα της βιντεοκλήσης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων συμμετοχής και τις ομάδες που θα σχηματιστούν.)

4. Τα μέλη της ομάδας συνδέονται μέσω βιντεοκλήσης με τη συντονίστρια, προκειμένου να γνωριστούν μεταξύ τους και να ενημερωθούν για τη δράση και την ταινία.

5. Κάθε παιδί της ομάδας βλέπει την ταινία στον υπολογιστή του, σε χρόνο που το εξυπηρετεί προσωπικά.

4. Αφού δουν όλα τα παιδιά της ομάδας την ταινία, συνδέονται ξανά μέσω βιντεοκλήσης με τη συντονίστρια (έχει συμφωνηθεί ο χρόνος από την πρώτη βιντεοκλήση), προκειμένου να ανταλλάξουν σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς γύρω από την ταινία, η οποία συνδέεται και με το παγκόσμιο θέμα αυτής της περιόδου και στέλνουν το δικό τους μήνυμα στην ευρύτερη τοπική κοινότητα.

- - - - - - - - - -

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στη δράση, συμπληρώστε την ειδική φόρμα - αίτηση συμμετοχής για το παιδί σας: https://forms.gle/WEa93s4W3yd8SsEx6 

- - - - - - - - - -

Περισσότερες πληροφορίες:
ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810.313.222 (καθημερινά 11:00-16:00), κ. Σοφία Περακάκη

Σημείωση:
Σε περίπτωση που υποβάλατε αίτηση συμμετοχής και για οποιοδήποτε λόγω δε θα μπορέσετε να συμμετάσχετε στη δράση, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα την κ. Σοφία Περακάκη, προκειμένου να αντικατασταθεί το παιδί σας στη μικρή ομάδα από κάποιο άλλο.

 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης