Βιωματικά Εργαστήρια: «Εκπαιδευτικός και σύγχρονες προκλήσεις»

Το ΚΕΣΑΝ- Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, που λειτουργεί σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου θα πραγματοποιήσουν Βιωματικά Εργαστήρια για το σχολικό έτος 2018-2019, με συντονίστριες τα Στελέχη Πρόληψης του ΚΕΣΑΝ: Ειρήνη Στρατάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΕΣΑΝ, Msc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία και Σοφία Περακάκη, Κοινωνική Λειτουργό, MEd Εκπαίδευση Ενηλίκων. 

Τα Βιωματικά Εργαστήρια απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς των σχολείων της Δ.Δ.Ε. Ηρακλείου, που θα εργαστούν με ομάδες μαθητών σε αντίστοιχα θεματικά πεδία, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Ο αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται σε είκοσι πέντε (25) άτομα ανα εργαστήριο, ενώ κάθε εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να δηλώσει μέχρι δύο (2) εργαστήρια. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σκοπός των Βιωματικών Εργαστηρίων είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών για θέματα που σχετίζονται με την περίοδο της εφηβείας, καθώς και η εξοικείωσή τους με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης αυτών των θεμάτων, με απώτερο στόχο την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας των εφήβων μαθητών.

Η Μεθοδολογία των Βιωματικών Εργαστηρίων στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση, όπου η γνώση αναδύεται μέσα από την ομάδα, με την ενεργό συμμετοχή όλων, την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, την κατάθεση συναισθημάτων και σκέψεων, τη φαντασία και την πράξη. Κάθε εργαστήριο είναι μοναδικό, αφού εξελίσσεται με βάση τη διεργασία και τη δυναμική των συμμετεχόντων. Η εκπαίδευση θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στα μοντέλα εκπαίδευσης ενηλίκων που αφορούν στον κριτικό στοχασμό, τη μετασχηματίζουσα μάθηση και την εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες.

Τα Βιωματικά Εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του ΚΕΣΑΝ-Κέντρου Πρόληψης (Μίνωος 67 & Μιχ. Αρχαγγέλου, 4ος όροφος, Θέρισσος), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

1. Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 17:00-21:00, με θέμα: «Φωνές μιας πολυκατοικίας: Ένα εργαστήριο για τη βία».
Σε μια συνθήκη βίας «και οι τοίχοι έχουν αυτιά». Οι έφηβοι όμως τι ακούν, τι βλέπουν, τι λένε; Ας δώσουμε το λόγο στις φωνές, για να μην πνίγονται.

2. Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, ώρα: 17:00-21:00, με θέμα: «Διαζύγιο και άλλες οικογενειακές ιστορίες …χωρίς λόγια».
Πολλές φορές υπάρχουν σοβαρά οικογενειακά ζητήματα (διαζύγιο, εξάρτηση, σοβαρή ασθένεια κ.λπ.), που οι έφηβοι τα φέρνουν στο σχολείο χωρίς λόγια, με σιωπές… Τι «ακούει» ο εκπαιδευτικός; Τι «ακούει» η τάξη;

3. Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018,  ώρα: 17:00-21:00, με θέμα: «Κοινωνικές και ηθικές αξίες: Διαχρονικά ζητήματα και σύγχρονες οπτικές».
Μπορεί ο εκπαιδευτικός να παρέμβει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός εφήβου;

4. Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019, ώρα: 17:00-21:00, με θέμα: «Άγχος και εφηβεία».
Η εφηβεία αποτελεί μια δύσκολη περίοδο, αφού χρειάζεται να παρθούν σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον.

5. Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019, ώρα: 17:00-21:00, με θέμα: «Περί έρωτος στην εφηβεία».
Έρως ανίκατε μάχαν;

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο https://goo.gl/forms/85VYTRwFKOsEhuyS2  έως τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018. Τα ονόματα των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018 και θα σταλούν στα e-mails των σχολείων. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλ. 2810-333778/6971899843 (Α. Ζαχαράτου) και 2810-333768 (Ε. Τσάκου).

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης