Βιωματικό Εργαστήριο: "Δυναμική της ομάδας - Βασικές αρχές και ζητήματα εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη"

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, διοργανώνουν Βιωματικό Εργαστήριο δέκα (10) ωρών για εκπαιδευτικούς σχολείων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, με θέμα: "Δυναμική της ομάδας - Βασικές αρχές και ζητήματα εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη", με εισηγήτρια την Περακάκη Σοφία, Κοινωνική Λειτουργό, MEd Εκπαίδευση Ενηλίκων.
 
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε είκοσι τέσσερεις (24) εκπαιδευτικούς, κατά προτεραιότητα σε όσους πρόκειται να αναλάβουν Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων  (Α.Υ., Π.Ε., Π.Θ.) κατά το τρέχον σχολικό έτος και δεν έχουν συμμετάσχει σε παρόμοιο σεμινάριο στο παρελθόν. Επίσης, λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων καλό θα είναι να μην αποστέλλονται πολλές αιτήσεις εκπαιδευτικών του ιδίου σχολείου.
 
Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης (Μίνωος 67 και Μιχ. Αρχαγγέλου, 4ος όροφος) σε δύο μέρη:
 
Α' μέρος: Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 17:00–21:00
Β' μέρος: Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 09:30–14:30
 
Η παρακολούθηση και των δύο μερών του Εργαστηρίου είναι υποχρεωτική.
 
Ο Σκοπός του Εργαστηρίου είναι:
1) να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί τα πλεονεκτήματα της δουλειάς με ομάδες μέσα στην τάξη, ώστε να συμβάλλουν στο μετασχηματισμό της  τάξης τους σε ομάδα,
2) να γνωρίσουν εναλλακτικές μορφές διδασκαλίας, τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν στην καθημερινή εκπαιδευτική τους πρακτική,
3) να εξοικειωθούν με τις μεθόδους και τα εργαλεία της βιωματικής μάθησης.
 
Οι Στόχοι του Εργαστηρίου είναι:
  • Σε επίπεδο γνώσεων: Να κατανοήσουν τις έννοιες: ομάδα, δυναμική και διεργασία της ομάδας, να γνωρίσουν τη λειτουργία και τα στάδια ζωής της ομάδας, να αναγνωρίσουν τους ρόλους που εμφανίζονται στην ομάδα και να μάθουν σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές.
  • Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την ικανότητά τους για επικοινωνία, να ασκηθούν στη συνεργασία μέσα σε ένα κλίμα σεβασμού, ασφάλειας, κατανόησης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να αναγνωρίσουν τη  στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντι στη διαφορετικότητα και να δημιουργούν σχέσεις με τους διαφορετικούς άλλους. 
  • Σε επίπεδο στάσεων: Να σέβονται τις διαφορετικές απόψεις και οπτικές, να βλέπουν τους μαθητές ως πρόσωπα και να φροντίζουν το συναισθηματικό κλίμα της τάξης.

Ο απώτερος στόχος και η φιλοσοφία του Βιωματικού Εργαστηρίου είναι η "δημιουργία κατάλληλου ψυχολογικού κλίματος" μέσα στη σχολική τάξη, το οποίο θα συμβάλλει θετικά τόσο στην αποτελεσματική μάθηση, όσο και στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών και στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.

 
Ενδεικτικό περιεχόμενο:
  • Φάσεις ανάπτυξης της ομάδας.
  • Διεργασία της ομάδας.
  • Ρόλοι στην ομάδα.
  • Επικοινωνία.
  • Βιωματικές τεχνικές.
  • Ο συντονισμός της ομάδας.

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης