Βιωματικό Εργαστήριο: "Η πρόληψη των εξαρτήσεων στο σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών"

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου (Υπεύθυνη Α. Ζαχαράτου), το Σύλλογο Επιστροφή και το Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ και τη στήριξη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού διοργανώνουν Βιωματικό Εργαστήριο οκτώ (8) ωρών για εκπαιδευτικούς σχολείων Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου με θέμα: "Η πρόληψη των εξαρτήσεων στο σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών, με συντονίστρια την Ειρήνη Στρατάκη, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΕΣΑΝ, Msc Πολιτική Επιστήμη & Κοινωνιολογία.
 
Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Ο. Ελύτη του Κοινωνικού Χώρου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού (Μ. Αγκαράθου 9, πίσω από τον Αγ. Δημήτριο) σε δύο μέρη:
Α' μέρος: Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 17:00 - 21:00

Εισηγήτριες:

Ειρήνη Στρατάκη
Μαίρη Κουλεντάκη, Ιατρός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ και Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Στήριξης Εξαρτημένων Ατόμων από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή»
Κατερίνα Σφακιανάκη, Κοινωνιολόγος, Κοινωνική λειτουργός, συνεργάτης Αλκοολογικού Ιατρείου και Συλλόγου «Η Επιστροφή»
 
 
Β' μέρος: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 17:00 - 21:00
Εισηγήτρια:
Ειρήνη Στρατάκη
 
Ο Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των εκπαιδευτικών στο θέμα των εξαρτήσεων και της πρόληψης καθώς και στους τρόπους παρέμβασης εντός της σχολικής κοινότητας.
 
Η μεθοδολογία του Εργαστηρίου στηρίζεται στη βιωματική προσέγγιση όπου η γνώση αναδύεται μέσα από την ομάδα, με την ενεργό συμμετοχή όλων, την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, την κατάθεση συναισθημάτων και σκέψεων, τη φαντασία και την πράξη, η δε εκπαίδευση των συμμετεχόντων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μοντέλα εκπαίδευσης ενηλίκων που αφορούν στον κριτικό στοχασμό, τη μετασχηματίζουσα μάθηση και την εκπαίδευση μέσα από τις τέχνες.
Οι στόχοι του Εργαστηρίου είναι:
  • Σε επίπεδο γνώσεων: Να γνωρίσουν την έννοια και τη διαδικασία της εξάρτησης και της πρόληψης. Να πληροφορηθούν για τις σύγχρονες εξαρτήσεις, την αιτιολογία και τη σημασία των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
  • Σε επίπεδο δεξιοτήτων: Να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να ενισχύσουν την ικανότητά τους για επικοινωνία, να διερευνήσουν τις κοινωνικές αναπαραστάσεις που καθορίζουν τη στάση και τη συμπεριφορά τους απέναντι στις ουσίες (και άλλες εξαρτήσεις).
  • Σε επίπεδο στάσεων: Να συνδέσουν τις προσωπικές στάσεις και συμπεριφορές με την ευθύνη των εκπαιδευτικών για τα προβλήματα που σχετίζονται με όλο το φάσμα των αρνητικών συμπεριφορών στο σχολείο και ιδιαίτερα των εξαρτήσεων.
 
Ενδεικτικό περιεχόμενο:
  • Ορισμός βασικών εννοιών: εξάρτηση, πρόληψη, αγωγή υγείας.
  • Σύγχρονες μορφές εξάρτησης.
  • Οι εξαρτήσεις στη ζωή μας.
  • Στρατηγικές πρόληψης (δικτύωση, ενημέρωση, δημιουργικές δραστηριότητες).
  • Παρεμβάσεις πρόληψης στη σχολική κοινότητα.
  • Καλλιεργώντας τη δεξιότητα της αντίστασης στην πίεση των συνομηλίκων.
  • Αλκοόλ και πρόληψη.

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης