Διαδραστικό διήμερο διασκέδασης και ψυχαγωγίας για Μικρούς και Μεγάλους

01-06-2018 18:00 to 02-06-2018 22:00

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ), διοργανώνει την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 ένα διαδραστικό διήμερο διασκέδασης και ψυχαγωγίας για Μικρούς και Μεγάλους, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου

Σκοπός της δράσης είναι να πραγματοποιηθεί μία αλλιώτικη, διαφορετική συνάντηση Μικρών και Μεγάλων, όπου θα πραγματοποιηθούν παράλληλα διαδραστικά εργαστήρια παιχνιδιού, τέχνης και δημιουργίας. 

Μικροί και Μεγάλοι θα κληθούν να ζωγραφίσουν, να χορέψουν, να αυτοσχεδιάσουν, να παίξουν και φυσικά να διασκεδάσουν! 

Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας.

Το διαδραστικό διήμερο του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης εντάσσεται στις δράσεις «Ηράκλειο: Η Πόλη που Μαθαίνει» του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO. 

Είσοδος ελεύθερη!
 

Αναλυτικό πρόγραμμα

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

 • 17:30 Προσέλευση - Εγγραφές σε εργαστήρια

Απογευματινά Εργαστήρια

 • 18:00-20:00 (Πειραματικό Θέατρο)
  «Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα…» 
  Συντονισμός: Χαρά Καράλη, δασκάλα κλασσικού και σύγχρονου χορού - χορογράφος
  Περίληψη: …και μου ζητήθηκε να δώσω μια περιγραφή για το εργαστήριο που πρόκειται να κάνω. Πώς όμως μπορεί κάποιος να οριοθετήσει μια δράση με παιδιά; Ε; Πώς; Αφού άλλα έχεις στο μυαλό σου όταν ξεκινάς, αλλού σε πάνε και στο τέλος ανακαλύπτεις ότι τελικά αυτά που σε οδήγησαν εκεί που είχαν ανάγκη να πάνε. Σας προτείνω λοιπόν να έρθετε μαζί με τους μικρούς σας καπεταναίους, να ταξιδέψουμε στο «άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» (οι συμμετέχοντες να φοράνε άνετα ρούχα για κίνηση).
  Διάρκεια: 2 ώρες Ηλικίες: παιδιά 6-10 ετών Αριθμός συμμετεχόντων: 18 άτομα 
   
 • 18:00-20:00 (Αίθουσα Ισογείου)
  «Αγαπημένο παιχνίδι» 
  Εμψυχωτές: Χρύσα Τριανταφυλλίδου, ψυχολόγος, εκπαιδευτικός, εκπ. ψυχοδραματίστρια, συνεργάτις «ΨΥΧ.Η.», Νίκος Πάγκαλος, ψυχολόγος, εκπ. ψυχοδραματιστής, συνεργάτης «ΨΥΧ.Η.»
  Περίληψη: Ένα διασκεδαστικό 2ωρο για γονείς και παιδιά στο οποίο, μέσα από ψυχοδραματικές τεχνικές, αναπτύσσουν τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα.
  Διάρκεια: 2 ώρες Ηλικίες: παιδιά 6-10 ετών και γονείς Αριθμός συμμετεχόντων: 15-20 άτομα

Ανοιχτές Δράσεις 

 • 18:00-20:00 (Αίθριο)
 1. «Τα Παιχνίδια του Κόσμου» (Kaloumba) 
  Περίληψη: Απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας και μας επιτρέπουν να έρθουμε σε επαφή με άλλους πολιτισμούς, δίνοντάς πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο και τη συμβολική διάσταση που συνδέεται με τη δημιουργία τους. Είναι παιχνίδια από τις 5 γωνιές του πλανήτη, χαρακτηριστικά της ιστορίας των λαών που τα εμπνεύστηκαν, παιχνίδια μικρά και μεγάλα, που μας ταξιδεύουν σε άλλα μέρη, σε άλλες ηπείρους. Είναι παιχνίδια δεξιοτήτων, λογικής, στρατηγικής, μνήμης, για δύο ή περισσότερους παίκτες. Είναι παιχνίδια που δημιουργήσαμε από ανακυκλώσιμα υλικά, μέσα από εργαστήρια με γονείς και εκπαιδευτικούς και περιμένουν να τα παίξουμε!
 2. «Το παιχνίδι μας ενώνει!» ή «SHIR - BOZ / Λιοντάρι - Πρόβατο»
  Περίληψη: Πρόκειται για παιχνίδι στρατηγικής από το Αφγανιστάν, το οποίο κατασκεύασαν και επιμελήθηκαν πρόσφυγες - μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό, τι άλλο; Μα, φυσικά να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε, να παίξουμε όλοι μαζί Μικροί Μεγάλοι, απαντώντας στο ερώτημα: τελικά, το λιοντάρι τρώει το πρόβατο ή το πρόβατο το λιοντάρι; Ιδού η απορία!
 3. Ανοιχτή εικαστική δράση

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

 • 9:30 Προσέλευση - Εγγραφές σε εργαστήρια

Πρωινά Εργαστήρια

 • 10:00-10:45 (Πειραματικό Θέατρο)
  «Γνωριμία με τη Γιόγκα»
  Συντονισμός:
  Ελευθερία Λουκαδάκη, δασκάλα γιόγκα
  Περίληψη: Σκοπός του εργαστηρίου είναι η γνωριμία του παιδιού με την πρακτική της γιόγκα μέσα από σωματικές ασκήσεις (άσανας), γιόγκικα παιχνίδια και ασκήσεις αναπνοών. Κάποια από τα οφέλη: αναπτύσσει ευλυγισία και ενδυνάμωση, καλύτερη συγκέντρωση, καλλιέργεια της ομαδικότητας, καλλιέργεια της συνεργασίας και εμπιστοσύνης με ασκήσεις σε ζευγάρια. Τα παιδιά θα  ασκηθούν, θα παίξουν και θα γελάσουν με όχημα το δημιουργικό παιχνίδι και οδηγό την γιόγκα. Ενώ μέσα από φανταστικά ταξίδια  θα αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη  να ταξιδέψει σε τόπους μαγικούς. Θα αναπνεύσουμε, θα χαλαρώσουμε και θα χαιρετήσουμε τον Ήλιο μ’ έναν μοναδικό τρόπο. Ενώ λίγο πριν το τέλος θα κλείσουμε τα μάτια και θα κάνουμε ένα ταξίδι με το «Μαγικό χαλί».
  Διάρκεια: 45 λεπτά Ηλικίες: παιδιά άνω των 5 ετών και γονείς Αριθμός συμμετεχόντων: 16 άτομα
   
 • 11:00-12:00 (Αίθριο)
  «Δημιουργική μαγειρική για παιδιά»
  Συντονισμός:
  Ρένα Βασιλάκη, απόφοιτη μαγειρικής τέχνης
  Περίληψη: Η διαδικασία της παρασκευής φαγητού είναι πολύ δημιουργική για ένα παιδί. Δίνοντας του μια άλλη διάσταση για το πώς μπορούμε να φτιάχνουμε το φαγητό, του  μαθαίνουμε τα οφέλη των τροφών και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
  Διάρκεια: 1 ώρα Ηλικίες: παιδιά 5-12 ετών Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα
   
 • 12:00-13:30 (Πειραματικό Θέατρο)
  «Μικροί, Μεγάλοι ταξιδεύουν…»
  Συντονισμός:
  Εμψυχωτές - μέλη του Συλλόγου Παιδαγωγών Εμψυχωτών Θεατρικού Παιχνιδιού "Παιδαγωγική Θεάτρου Κρήτης"
  Περίληψη: «Πότε ξεκινάει ένας άνθρωπος το ταξίδι του; Τι συμβαίνει όταν οι Μικροί "μεγαλώνουν" και όταν οι Μεγάλοι "μικραίνουν"; Ελάτε να το ανακαλύψουμε και να το βιώσουμε μέσα από ένα αλλιώτικο παιχνίδι… Το Θεατρικό Παιχνίδι…»
  Διάρκεια: 1:30 ώρα Ηλικίες: παιδιά 4-10 ετών Αριθμός συμμετεχόντων: ανάλογος της αίθουσας
   
 • 12:00-14:00 (Αίθουσα Ισογείου)
  «Μια εικόνα... χίλιες λέξεις!»
  Συντονισμός:
  Ντίνα Κληματσάκη, συντηρήτρια έργων τέχνης
  Περίληψη: Για τους μικρούς που συχνά βρίσκουν λίγο ακαταλαβίστικη τη γλώσσα των μεγάλων... Για τους μεγάλους που κάποτε μιλούσαν άπταιστα τις χίλιες γλώσσες των παιδιών...  Ας καθίσουμε κοντά κι ας «μιλήσουμε» αλλιώτικα...
  Ας μιλήσουμε μονάχα με χρώματα, με σχήματα, με μορφές και εικόνες, μ' αισθήσεις και αισθήματα... Κάθε δυάδα (ενήλικας - παιδί) θα φτιάξει το δικό της «έργο τέχνης» με την τεχνική του κολάζ το οποίο και θα πάρει μαζί της φεύγοντας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν μαζί τους μία ή και περισσότερες αγαπημένες φωτογραφίες (κατά προτίμηση σε μεγάλο μέγεθος). 
  Διάρκεια: 2 ώρες Ηλικίες: παιδιά 8-10 χρόνων Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Ανοιχτές Δράσεις

 • 12:00-14:00 (Αίθριο)
 1. «Τα Παιχνίδια του Κόσμου» (Kaloumba) 
 2. «Το παιχνίδι μας ενώνει!» ή «SHIR - BOZ / Λιοντάρι - Πρόβατο»
 3. Ανοιχτή εικαστική δράση
   

Διακοπή για μεσημέρι
 

 • 17:00 Προσέλευση - Εγγραφές σε εργαστήρια

​Απογευματινά Εργαστήρια

 • 17:30-19:00 (Αίθουσα Ισογείου)
  «Play and Learn στην κουζίνα μας»
  Εμψυχωτές:
  Play and Learn Team
  Περίληψη: Αλεύρι, νερό, ξύδι, αλάτι και άλλα πολλά υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα κάθε οικογένειας γίνονται ευκαιρία για αισθητηριακό παιχνίδι. Ελάτε να παίξουμε με όλες μας τις αισθήσεις σε ένα παιχνίδι για όλους.
  Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικίες: παιδιά 2,5 - 7 ετών Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα
   
 • 17:30-19:00 (Αίθουσα Βιβλιοπωλείου) ​
  «Οικογενειακές Ιστορίες»
  Συντονιστής:
  Λευτέρης Γιαννακουδάκης, συγγραφέας
  Περίληψη: Εργαστήριο Δημιουργικής γραφής για γονείς και παιδιά. Μικροί και μεγάλοι εισάγονται στην τέχνη της δημιουργικής γραφής και γράφουν μικρές ιστορίες μαζί, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας.
  Διάρκεια: 90 λεπτά Ηλικίες: παιδιά 9 ετών και άνω Αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα

Ανοιχτές Δράσεις

 • 17:30-19:00 (Αίθριο)
 1. «Τα Παιχνίδια του Κόσμου» (Kaloumba) 
 2. ​​«Το παιχνίδι μας ενώνει!» ή «SHIR - BOZ / Λιοντάρι - Πρόβατο»
 3. Ανοιχτή εικαστική δράση
 • 19:00-19:45 (Αίθριο)
  Το παραμύθι του Σαρλ Περώ «Ο Γέρος και η Αλεπού», σε μορφή δραματοποιημένης αφήγησης, από το Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων του ΙΕΚ ΜΟΡΦΗ - ΚΕΠΑΝΣΗ.
   
 • 20:00-21:00 (Πειραματικό Θέατρο)
  Κουκλοθέατρο: «Ο Ψαροτρομάρας» από το «Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης» 
  «Ένα κουκλοθέατρο διαφορετικό! Με την τεχνική του μαύρου Θεάτρου (black light) και του Muppet Show! Η σκηνή είναι 5 μέτρα μήκος και 2.5 μέτρα ύψος. Χρησιμοποιούμε μεγάλες κούκλες χειροποίητες, κατασκευασμένες από τον θίασό μας. Ο συνδυασμός του μαύρου θεάτρου με την απουσία του ανθρώπινου στοιχείου πάνω στην κουκλοθεατρική σκηνή δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγική, γεμάτη χρώματα και φαντασία στον βυθό της Ψαροχώρας!»
  Λίγα λόγια για το έργο... «Συναγερμός στην Ψαροχώρα! Έρχεται ο Ψαροτρομάρας να ταράξει τα νερά της ήσυχης ζωής του βυθού! Όλα πρόκειται να αλλάξουν. Ένα τεράστιο παλάτι θα χτιστεί στα συντρίμμια των σπιτιών των ψαριών! Η γόπα, το λυθρίνι, το μπαρμπούνι και όλοι οι κάτοικοι του βυθού κάτι πρέπει να κάνουν! Θα μπορέσουν τα ψάρια μαζί με την φίλη τους την Γοργόνα να τον… ψαρέψουν; Προσοχή όμως, γιατί και τα… κοράλλια έχουν αυτιά!»
  Ένα έργο της Φρόσως Χατόγλου, που μιλάει για την δημοκρατία τη συνεργασία και την αλληλεγγύη! Κατάλληλο από 3 έως 93 ετών!
  Διάρκεια: 55 λεπτά (https://www.youtube.com/watch?v=nVvvRsToMTY)

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης